Template by:
Free Blog Templates

9 December 2012

Rela
Kesemua Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) tidak lama lagi akan dilantik menanggotai Rela dan diberikan pangkat yang sesuai. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kubu Gajah, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin bin Raja Hajii Omar berkata, Sebelum ini, kesemua 53 orang Ketua Kampung di Parlimen Larut telah diberi pangkat Leftenan Bersekutu.Masyarakat semakin tertarik dengan Rela kerana peranan dan tanggjungjawab serta kepercayaan yang telah diberikan oleh Kerajaan.

Beliau yang juga Kolonel Kehormat Rela berkata demikian ketika berucap mereasmikan maljis mesra prmimpin dan penyerah pangkat Leftenan Bersekutu kepada Ketua-Ketua Kaum dan pakaian seragam Rela di Sekolah Agama Rakyat Felda, Ijok, pagi tadi.Turut hadir Pegawai Rela Daerah Kecil Selama, Major Yakub Desa dan Penghulu Mukim Ijok, Mahmud Fauzi Ghazali.

 Beliau berkata ia jelas bahawa Rela semakind iiktiraf bagi membantu menjaga keamanan dan keselamatan Negara. Malah kejohanan sukan bertaraf antarabangsa juga turut melibatkan mereka.

Anggotanya juga semakin bertambah. Adalah dijangkan menjelang tahun 2014, Rela akan memiliki sekitar 4 juta anggota. Di Perak sahaja pada masa ini, terdapat seramai leb ih 300,000 orang anggota.


Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Larut berharap dengan penyertaan dalam Rela ia juga akan membantu meningkatkan lagi semangat displin yang tinggi di kalangan rakyat.

Malah Rela dilihat menjadi simbol perpaduan yang unggul kerana peranannya sejak mula ditubuh hinggalah kini yang semakin membesar.

Beliau turtut mengingatkan betapa Malaysia beruntung kerana manjadi model kepada perpaduan kaum di Dunia.

Banyak Negara yang hancur kerana mereka gagal mencapai perpaduan yang tulin walaupun berada dalam kelompok yang kecil dan dari satu bangsa.Beliau berharap dengan penyertaan dalam Rela ia juga akan membantu meningkatkan lagi semangat displin yang tinggi di kalangan rakyat.

Malah Rela dilihat menjadi simbol perpaduan yang unggul kerana peranannya sejak mula ditubuh hinggalah kini yang semakin membesar.

Beliau turtut mengingatkan betapa Malaysia beruntung kerana manjadi model kepada perpaduan kaum di Dunia.

Banyak Negara yang hancur kerana mereka gagal mencapai perpaduan yang tulin walaupun berada dalam kelompok yang kecil dan dari satu bangsa.

1 comments:

Anonymous said...

Saya harap pagkat jangan diberikan berdasarkan kelulusan tapi berdasarkan siapa yang banyak tangkap pencuri getah, buah kelapa sawit, besi buruk, menembak kera yang
paling banyak sekali, dan sepertinya.

Kalau berdasarkan kelulusan orang macam saya pun naik pangkat tapi tembak kera pun tak kena, hanya boleh jaga kenduri kahwin sahaja naik pangkat semamngnya tak patutlah. Tembak ular tedung pun tak kena sudah naik pangkat.

Kita mesti macam zaman British dahulu. Orang yang banyak tangkap kesalahan yang naik pangkat.

Tapi sekarang ni orang yang tayang sijil yang naik pangkat.

President Berjasa kata Ayam Serama.

Ijazah digantung dalam frem tapi kerja yang mereka lakukan tidak sama dengan kelulusan mereka.

Cakap macam orang alim tapi pendapatan lebih 3,000 pun pohon BR1M macam ayam serama kata President Berjasa.

Malam Jumaat depan bini baca surah pendek (warning malam Jumaat)dan bila depan orang ramai baca surah panjang.