Template by:
Free Blog Templates

30 December 2012

Ketua kampungKetua-Ketua Kampung disaran mengadakan mesyuarat Jawantankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) setiap bulan bagi membincangkan masalah kampung mereka.

 Jika mereka tidak mengadakan mesyuarat banyak masalah tidak boleh diselesaikan.

Perkara ini dinyatakan Ketua UMNO Bahagian Larut, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin bin Raja Haji Omar ketika berucap di majlis penyampaian surat perlantikan Ketu-Ketua Kampung bagi tempoh 2013 dalam Parlimen Larut di Kubu Gajah,petang tadi.

Turut hadir ADUN Batu Kurau, Datuk Kapt (B) Najmuddin Elias, Penghulu-Penghulu mukim Ijok, Mahmud Fauzi Ghazali, Selama Mohd Ridzuan bin Baharuddin dan Batu Kurau, Baharuddin Ramli di majlis yang diadakan di Dewan Masyarakat Kampung Tersusun.

Setiap mesyuarat yang diadakan akan dibayar elaun berdasarkan tuntutan yang dikemukakan oleh Pengerusi JKKK.

Katanya, Beliau akan sentiasa memantau perjalanan Ketua Kampung dan aktiviti JKKK dan akan mengambil tindakan mengikut keadaan.

Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kubu Gajah berkata, beliau berharap mereka yang dilantik semula seharusnyalah mengandakan lagi usaha bagai membantu Kerajaan mempercepatkan lagi proses pembangunan di peringkat kampung.

Setiap Ketua Kampung harus menjaga imej dan nama baik Kerajaan di mata dan hati masyarakat dan memikul tanggungjawab secara didikasi dan bermoral.

Mereka juga diminta menjauhkan diri daripada bersikap pilih kasih dalam membuat keputusan keatas apa-apa jua pertimbangan projek dan bantuan.

Pada masa ini terdapat seramai 54 orang Ketua Kampung dalam Parlimen Larut.

0 comments: